Parama dėkojame




Sprogimas

Brazilijos įstatymų leidėjai sekmadienį suteikė įgaliojimus tęsti prezidentės Dilmos Rousseff (Dilmos Rusef) apkaltą, dėl kurios kilusi krizė paralyžiavo ir suskaldė didžiausią Lotynų Amerikos valstybę.

Opozicijos deputatams reikėjo mažiausiai 342 balsų 513 vietų Kongreso žemuosiuose rūmuose, kitaip tariant – dviejų trečdalių, kad svarstymas dėl D.Rousseff apkaltos būtų perduotas Senatui, kuriam dabar teks atsakomybė spręsti, ar pritarti jos teismui.

Tiek balsų buvo užsitikrinta po penkias valandas užtrukusio balsavimo žemųjų rūmų sesijoje. Deputatai balsavo po vieną, tiesiogiai transliuojant televizijai, ir turėjo po 10 sekundžių pareiškimui padaryti.

Kai buvo pranešta apie 342-ąjį balsą opozicijos gretose kilo nesuvaldomas džiūgavimas, kurį smarkiu švilpimu siekė užgožti D.Rousseff šalininkų stovykla.

Nuotaikos parlamento salėje persidavė ir dešimtims tūkstančių žmonių, stebėjusių balsavimą didžiuliuose televizijos ekranuose prie Kongresų rūmų, – opozicijos šalininkai siautulingai šventė, o palaikantys D.Rousseff buvo apimti nevilties.

„Esu laiminga, laiminga, laiminga. Jau metus demonstruoju vildamasi, kad Dilma bus nušalinta“, – sakė 63 metų pensininkė Maristela de Melo (Maristela di Melu).

Keli tūkstančiai policininkų per balsavimą buvo dislokuoti esplanadoje prie Kongreso, o tam, kad abi stovyklas būtų atskirtos buvo pastatyta ilga metalinė užtvara.

Balsavimas Senate dėl 68 metų pirmosios šalies prezidentės moters, kaip tikimasi, tikriausiai vyks gegužės mėnesį.

Jei, kaip daugelis tikisi, Senatas irgi pritars kairiųjų pažiūrų prezidentės apkaltai, D.Rousseff turėtų pasitraukti 180-čiai dienų, o laikinuoju prezidentu taptų jos oponentu tapęs viceprezidentas Michelis Temeris (Mišelis Temeris).

Vis dėlto, kaip teigia analitikai, opozicija ilgai nedžiūgaus.

M.Temeris paveldės šalį su didžiausia per pastaruosius metus dešimtmečius recesija ir su chaotiška politine scena, kuri gali tapti dar labiau nevaldoma, nes D.Rousseff Darbininkų partija yra nusiteikusi keršyti opozicijai.

„Temeriui nebus lengva, – sakė nepriklausomas politikos analitikas Andre Cesaras (Andrė Sezaras). – Tai bus košmaras.“

„Nuteisti nekaltą moterį“

D.Rousseff yra kaltinama neteisėtais apskaitos manevrais vyriausybės trūkumams per jos perrinkimą 2014-aisiais užmaskuoti. Daugelis brazilų taip pat laiko ją atsakinga už didžiausią šalies recesiją per ilgesnį nei kartos gyvenimas laiką ir didžiulį korupcijos skandalą dėl valstybinės naftos kompanijos „Petrobras“.

Prezidentė, kuri Brazilijos karinės diktatūros metais (1964-1985) buvo kalinama ir kankinama, vajų už apkaltą pavadino „perversmu“ ir šis kaltinimas skamba įtikinamai jos šalininkams.

„Jie nori nuteisti nekaltą moterį ir išgelbėti korumpuotuosius“, – šeštadienį sakė D.Rousseff.

Tačiau oponentai sako, kad D.Rousseff ir jos pirmtako Luizo Ignacio Lulos da Silvos (Luiso Ignasiju Lulos da Silvos) vadovavimas daugiau kaip dešimtmetį kenkė šaliai.

Jie taip pat kaltina juos dėl „Petrobras“ skandalo ryšium su tuo, kad vadovų ir politikų kartelis plėšė šią didžiulę korporaciją išpūstais kontraktais, net jei įtariamos ir garsios figūros iš apkaltos šalininkų stovyklos.

BNS 

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode