L. Kasčiūnas sako, kad Maskva gali kelti tikslą Lietuvoje turėti prorusišką partiją

kasciunas1Krašto apsaugos ministras Laurynas Kasčiūnas perspėja, kad Rusija gali kelti tikslą Lietuvoje turėti atvirai prorusišką politinę jėgą.

Taip jis kalbėjo komentuodamas mediko Eduardo Vaitkaus pasirodymą prezidento rinkimuose praėjusią savaitę.

„Manau, kad gali būti tikslas realiai pirmą kartą istorijoje dabar jau tikrai turėti atvirai prorusišką politinę jėgą“, – Žinių radijui ketvirtadienį sakė L. Kasčiūnas.

E. Vaitkus per prezidento rinkimus surinko 7,33 proc. balsų, už jį balsavo daugiau nei 104 tūkst. žmonių.

Per prezidento rinkimų kampaniją E. Vaitkus pasisakė už aukščiausių politinių kontaktų atnaujinimą su karą Ukrainoje pradėjusia Rusija, taip pat Baltarusija. Jis tvirtino, kad Rusija nekelia grėsmės Lietuvai, kritikavo Lietuvos narystę Europos Sąjungoje ir NATO.

Pasak L. Kasčiūno, iki šiol politikai Lietuvoje strateginiu lygmeniu nekvestionuodavo narystės NATO, įtemptų santykių su Rusija, ginkluotųjų pajėgų vystymo.

„O čia dabar – visiškai atvirai prorusiška propaganda iš šito žmogaus“, – kalbėjo ministras.

Pasak jo, Maskvai būtų naudinga turėti partiją Lietuvoje, Seimo rinkimuose peržengiančią 5 proc. barjerą ir turinčią frakciją parlamente.

„Reikia žiūrėti toliau, kaip čia dabar dėliosis jo veikimo algoritmas, ar čia kažkas bandys prie jo (E. Vaitkaus – BNS) prisisiurbti, ar bandys jo sukauptą kapitalą išnaudoti“, – sakė L. Kasčiūnas.

Visgi, anot ministro, Lietuvos institucijos gali ir neregistruoti tokios partijos dėl neatitikimo teisės aktams, jeigu jos nuostatos bus antivalstybinės, bus nukreiptos prieš demokratinę santvarką.

Pasak jo, Lietuvai dabar reikia aiškintis, kas nutiko, kad daugiau nei 100 tūkst. žmonių balsavo už tokį kandidatą.

E. Vaitkus per prezidento rinkimų kampaniją jau paskelbė kursiantis naują politinę jėgą, tačiau planų kol kas nedetalizavo.

Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komitetas (NSGK) trečiadienį pranešė, kad kreipsis į Valstybės saugumo departamentą (VSD) įvertinti kandidatų į prezidentus retoriką nacionalinio saugumo požiūriu.

L. Kasčiūnas sakė palaikantis tokį kreipimąsi.

E. Vaitkus per prezidento rinkimus liko penktas iš aštuonių kandidatų, jis daugiausia balsų tarp besivaržančiųjų rinkimuose gavo Šalčininkų rajone ir Visagine.

BNS nuotr.

Informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo neleidžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode