Cirkas




Valstybinė ligonių kasa galės efektyviau ginti pacientų interesus

ligonineSeimas pritarė Sveikatos draudimo įstatymo pakeitimams, kurie leis nuo 2025 m. liepos 1 d. Valstybinę ligonių kasą prie Sveikatos apsaugos ministerijos (VLK) ir penkias teritorines ligonių kasas sujungti į vieną juridinį vienetą. Taip pat priimtomis įstatymo pataisomis VLK direktoriui įtvirtinta teisė taikyti minimalias poveikio priemones gydymo įstaigoms, vaistinėms ir kitiems ūkio subjektams, pažeidusiems teisės aktus.

„Seimo priimti Sveikatos draudimo įstatymo pakeitimai leis Valstybinei ligonių kasai turėti svaresnių teisinių priemonių siekiant tvirtesnės pacientų apsaugos ir efektyvesnio Privalomojo sveikatos draudimo fondo lėšų panaudojimo. Tikimės, kad naujasis reglamentavimas padės, pirmiausia, prevenciškai užkirsti kelią įstaigoms neteisėtai prirašinėti paslaugas ir už tai gauti apmokėjimą, pelnytis iš pacientų, imant priemokas ir apmokestinant paslaugas, už kurias jau yra sumokėta, taip pat užtikrins paprastesnį ir sklandesnį neteisėtai panaudotų lėšų susigrąžinimą tiek pacientams, tiek fondui“, – sako VLK direktorius Gytis Bendorius.

Kitų metų liepą įsigaliosiančios Sveikatos draudimo įstatymo pataisos leis VLK vadovo sprendimu pateikti rašytinį nurodymą gydymo įstaigai, vaistinei ar kitam ūkio subjektui dėl įstatymų ir kitų teisės aktų pažeidimų bei įpareigoti grąžinti neteisėtai gautas Privalomojo sveikatos draudimo fondo lėšas. O tais atvejais, kai nusižengiama privalomuoju sveikatos draudimu apdrausto paciento teisei į nemokamas sveikatos priežiūros paslaugas, vaistus, medicinos pagalbos priemones ar medicinos priemones – neteisėtai paimtą mokestį grąžinti pacientui.

„Pasitikime savo sutarčių partneriais ir norime pabrėžti, kad didžioji dauguma jų paslaugas teikia sąžiningai ir stengiasi dirbti vienodomis konkurencijos sąlygomis. Taigi įstatymo pataisomis įtvirtintos tik minimalios poveikio priemonės, skatinančios visas įstaigas elgtis sąžiningai, atgrasančios nuo galimybės piktnaudžiauti Privalomojo sveikatos draudimo fondo lėšomis ir leidžiančios ligonių kasoms apginti pacientų teisę gauti mokesčių mokėtojų jau apmokėtas ir valstybės laiduojamas sveikatos priežiūros paslaugas. Mažareikšmiams ar dėl žmogiškosios klaidos atsiradusiems pažeidimams poveikio priemonės nebus taikomos“, – atkreipia dėmesį G. Bendorius.

VLK direktoriaus sprendimai galės būti skundžiami administracinių bylų teisenos įstatymo nustatyta tvarka, tačiau primenama, jog apskundimas nesustabdo sprendimų vykdymo.

Budas.lt nuotr.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode