Parama dėkojame




Ukrainos „Caritas“ renka lėšas apsemtų teritorijų gyventojams

apsemtuNuo pirmųjų valandų po sprogimo prie užtvankos buvo organizuojama įvairi pagalba – savanoriai padėjo evakuoti žmones iš kaimų, nes užtvindyta didžiulė teritorija. Žmonės iš Chersono apylinkių buvo nuvežti į geležinkelio stotį ir miesto ligoninę.

Sudėtingos sąlygos Ukrainos šalies pietų teritorijose, kurios praėjusią savaitę nukentėjo dėl sugriautos Kachovkos užtvankos. Nuo pat pirmos dienos Caritas-Spes nenutrūkstamai vykdo gelbėjimo darbus užtvindytuose kaimuose ir teikia humanitarinę pagalbą perkeltiesiems gyventojams. Daugelis žmonių okupuotose vietovėse negali palikti savo namų.

Padėtis užtvindytuose regionuose ir toliau išlieka sudėtinga. Vandens srautas, kertantis Dniepro žemupį, taip pat išjudino daugybę minų, išdėstytų palei frontą; valdžia baiminasi dėl užtvindytose vietose laikomų chemikalų ir naftos produktų, kurie gali patekti į upes ir Juodąją jūrą. Humanitarinė padėtis tebėra rimta maždaug 30 gyvenviečių, nukentėjusių nuo vandens. Ukrainos Caritas nuo pirmųjų valandų po užtvankos griuvimo teikia pagalbą, vykdo gyventojų evakuaciją iš užtvindytų vietovių, dalina būtiniausius reikmenis žmonėms, kurie turėjo palikti savo namus. Tėvas Viačeslavas Hrynevičius, Ukrainos Caritas-Spes vykdomasis direktorius, „Vatican News“ papasakojo apie svarbiausius šių užtvindytų vietovių gyventojų poreikius ir lėšų rinkimą nacionaliniu mastu.

Nuo pirmųjų valandų po sprogimo prie užtvankos buvo organizuojama įvairi pagalba – savanoriai padėjo evakuoti žmones iš kaimų, nes užtvindyta didžiulė teritorija. Žmonės iš Chersono apylinkių buvo nuvežti į geležinkelio stotį ir miesto ligoninę. Su vyskupijos žinybomis taip pat organizuota pirmoji humanitarinė pagalba pristatant vandenį, maistą, sanitarines priemones.  

Iš pradžių Caritas savanoriai padėjo evakuoti žmones valtimis iš apsemtų namų. Žmonės bando padrąsinti vieni kitus. Nėra lengva įvertinti žalą. Dabar iš Caritas prašoma higieninių sanitarinių priemonių. Prireiks cheminių produktų namams valyti, kai vanduo pasitrauks. Skubiai reikalingi siurbliai užlietiems rūsiams ir namams išvalyti, žmonėms reikia specialios aprangos, kad galėtų dirbti vandenyje. Nepamainomi yra elektros generatoriai.

Ukrainos kontroliuojamose teritorijose žmonės evakuoti, o rusų valdomose vietovėse nėra lengva suprasti situaciją. „Esame didžiulio nacionalinio solidarumo liudininkai, kai šią savaitę lankiausi daugelyje vietinių Caritas centrų, daug žmonių iš kitų karo nukentėjusių vietovių manęs klausė, kaip jie galėtų padėti nuo potvynių nukentėjusiems žmonėms. Paprasti žmonės, kurie, nors ir prarado viską, nori padėti Chersono žmonėms. Taigi su vyskupijos Caritas direktoriais nusprendėme pradėti nacionalinį lėšų rinkimą šioms sritims“, – pasakoja kunigas, akcentuodamas, kad bus renkamos lėšos, maistas, drabužiai, šie daiktai bus vežami į Chersono ir Nikopolio teritorijas, kur dabar ypač trūksta geriamo vandens.

(DŽ/Vatican News)

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode