Marcinkevičius




Italijos ministras pirmininkas Giuseppe Conte (Džuzepė Kontė) pirmadienį perspėjo, kad jo šalis artėja prie „rizikingiausių savaičių“, ir paragino Europos Sajungą imtis suderinto atsako į koronaviruso pandemiją.

„Reikalingas sveikatos ir ekonominių priemonių koordinavimas Europos lygiu“, – prieš pirmadienį numatytą Didžiojo septyneto (G-7) lyderių vaizdo konferenciją laikraščiui „Corriere della Sera“ sakė G. Conte.

„Atėjo laikas drąsiems sprendimams, ir Italija gali pasiūlyti reikšmingą indėlį, būdama pirmoji Europos šalis, susidūrusi su tokiu plačiu viruso mastu“, – pridūrė vyriausybės vadovas.

Italija buvo pirmoji ES valstybė narė, nusprendusi uždaryti mokyklas ir beveik visas įmones, mėgindama sulėtinti pandemiją, nuo praėjusio mėnesio šioje Viduržemio jūros valstybėje pareikalavusią 1 809 žmonių gyvybių.

Joje buvo nustatyta daugiau nei pusė mirties atvejų už Kinijos ribų.

G. Conte pabrėžė, kad „nereikia įvedinėti jokių naujų draudimų“, tačiau paragino europiečius kuo ilgiau nepalikti namų ir tik išeiti į lauką pavieniui.

„Mokslininkai sako mums, kad dar nepasiekėme piko. Tai yra rizikingiausios savaitės, todėl mums būtina elgtis kuo atsargiau“, – perspėjo premjeras.

Italija vienu metu susidūrė su dviem grėsmėmis jos sveikatos priežiūros sistemai.

Ligoninėse turtingesnėje šalies šiaurinėje dalyje, kur pranešta apie didžiausią dalį mirties ir užsikrėtimo atvejų, trūksta lovų, o medicinos darbuotojai dirba labai įtemptomis sąlygomis.

Tačiau G. Conte būgštauja, jog skurdesnių pietinių regionų, kurie daugiausia išvengė protrūkio, gydymo įstaigos negalės susitvarkyti, jeigu susidurs su tokiu pat pacientų antplūdžiu.

„Nebegalime sau leisti elgesio klaidų“, – pareiškė italų vyriausybės lyderis.

„Tokie dalykai, kaip žmonių išvykimas iš Milano savaitgaliais praleisti laiko su šeima ar rezidencijose pietuose, turi visiškai liautis“, – sakė jis.

Virusas yra „didžiausias pastarųjų dešimtmečių iššūkis“, teigė G. Conte.

Redaktorė Rūta Androšiūnaitė

Roma, kovo 16 d. (AFP-BNS).

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo draudžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode