Sprogimas

Gegužės 1-ąją visoms šalyje registruotoms transporto priemonėms SDK bus suteiktas nemokamai

Jau gegužės 1 d. pradeda veikti nauja transporto priemonių savininkų apskaitos sistema. Tai reiškia, kad nuo šiol visos šalyje jau esančios transporto priemonės turės turėti unikalų savininko deklaravimo kodą (SDK). Šis kodas bus reikalingas norint transporto priemonę parduoti ar registruoti.

Atsižvelgiant į tai, pirkėjams rekomenduojama pirkti automobilius tik turinčius SDK. Ar jis galioja, bus galima pasitikrinti tam skirtoje viešoje paieškoje. Taip pat kodą patariama nurodyti pirkimo–pardavimo sutartyje. Taip bus apsaugoti pirkėjo interesai, nes asmuo žinos tikrąjį savininką ir, jei vėliau paaiškėtų, kad automobilis turi trūkumų, bus aišku, į ką kreiptis ir iš ko reikalauti kompensacijos.

Primename, kad SDK – tai unikalus transporto priemonės savininko deklaravimo kodas, kuris bus sudarytas iš 8 raidžių. Jį reikės turėti visoms šalyje esančioms ir Lietuvos gyventojams ar įmonėms nuosavybės teise priklausančioms motorinėms transporto priemonėms ir jų priekaboms. Taip pat naujas kodas bus sugeneruojamas kiekvieną kartą pasikeitus transporto priemonės savininkui.

Kaip SDK bus suteikiamas Lietuvoje jau esančioms transporto priemonėms?

Gegužės 1 d. visoms Lietuvoje registruotoms transporto priemonėms (išskyrus laikinai registruotas ir išvežamas į užsienį), kurių šiuo metu yra net apie 2 milijonus, SDK bus suteiktas nemokamai. Jų savininkams daryti nieko nereikės, nes kodas bus priskirtas automatiškai, o jį susižinoti bus galima  paprasčiausiai internetu.

Tuo metu dėl Lietuvoje esančių, tačiau dar neregistruotų transporto priemonių, savininkams reikės kreiptis į „Regitrą“ patiems. Jiems numatytas trijų mėnesių pereinamasis laikotarpis iki liepos 31 d. Tokiu atveju SDK taip pat bus galima gauti internetu nemokamai, pateikus nuosavybę pagrindžiančius dokumentus, pavyzdžiui: pirkimo–pardavimo sutartį ar kt.

Svarbu žinoti, kad jei transporto priemonę planuojama parduoti ar registruoti, tuomet SDK reikia gauti prieš atliekant šiuos veiksmus ir nelaukti liepos 31 dienos.

Kas turės deklaruoti nuosavybės pasikeitimą?

Nuo šiol nuosavybės pasikeitimo deklaravimas, kuomet įsigyjama transporto priemonė, ir jos registracija bus du visiškai atskiri procesai. Kitaip tariant, iš pradžių sistemoje turės būti užfiksuojamas naujasis savininkas ir tik tada jis galės kreiptis dėl registracijos. Jei neplanuojama važinėti su transporto priemone, jos registruoti nebūtina.

Taip pat vienas esminių pokyčių, jog į „Regitrą“ pirmiausia turės kreiptis pirkėjas, o ne pardavėjas. Deklaruoti apie pasikeitusią transporto priemonės nuosavybę turės Lietuvos gyventojai ir įmonės visais atvejais įsigydami ir parduodami transporto priemones tiek Lietuvos, tiek užsienio valstybės teritorijoje. O užsienio gyventojai ir įmonės tai turės padaryti tik įsigydami ir parduodami transporto priemones Lietuvos teritorijoje. Deklaruoti nuosavybės pasikeitimą Lietuvos gyventojai turės per 5 d. d. (pirkėjui ir pardavėjui terminas skaičiuojamas bendrai), o užsienio gyventojai – sandorio sudarymo dieną. Deklaracijos pateikimas ir SDK suteikimas internetu bus nemokamas, tuo metu „Regitros“ padaliniuose šios paslaugos kaina bus 4,20 Eur. Transporto priemonių registracijos paslaugos bus teikiamos tokiomis pačiomis kainomis kaip ir iki šiol.

Dar daugiau informacijos apie naujoves gyventojai gali rasti „Regitros“ interneto svetainėje ČIA.

„Regitra“ atkreipia klientų dėmesį ir primena,  kad dėl naujos transporto priemonių savininkų apskaitos sistemos diegimo nuo balandžio 30 d. 8.00 val. iki gegužės 1 d. 12.00 val. elektroninė transporto priemonių registravimo sistema (eKETRIS) bus laikinai nepasiekiama. Taip pat gegužės 1 d. sistema gali veikti kiek lėčiau nei įprasta. Atsiprašome už laikinus nepatogumus.

VRM nuotrauka

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode