Sprogimas

Pametus valstybinį numerį geriau nevažiuoti – galima netekti vairuotojo pažymėjimo

Valstybinis transporto priemonės numeris yra privalomas kiekvieno automobilio atributas, jei juo norima dalyvauti eisme. Tačiau kartais gatvėse galima pamatyti automobilių, kurie numerio neturi. Ar tai menka nuodėmė, ar rimtas Kelių eismo taisyklių pažeidimas?

Kartais socialiniuose tinkluose vairuotojai prašo kolegų pagalbos dėl pamestų valstybinių numerių. Jie nuo automobilio dingsta dėl įvairių priežasčių – būna prastai pritvirtinti, nukrenta važiuojant per duobę ar gilią balą, kartais būna nuplėšiami piktybiškai. Kai kurie vairuotojai, pavyzdžiui, priekinių numerių nesideda ir dėl estetikos, nes be jų automobilis jiems atrodo gražiau.

Tačiau nesvarbu, dėl kokios priežasties jūsų automobilis neteko bent vieno valstybinio numerio ženklo, tokia transporto priemonė eisme dalyvauti nebegali.

„Kelių eismo taisyklių 225 punkte aiškiai reglamentuota, kad kiekviena motorinė transporto priemonė, traktorius, savaeigė mašina ar priekaba turi būti su tam skirtoje vietoje vertikalioje plokštumoje pritvirtintais registruojant jai priskirtais valstybinio numerio ženklais.

Vienos kelių eismo konvencijos 36 straipsnyje teigiama: kiekvienas tarptautiniame eisme dalyvaujantis automobilis turi būti su registracijos numeriu, kuris tvirtinamas ir iš transporto priemonės priekio, ir iš galo. Tik motociklams taikoma išimtis ir valstybinis numeris tvirtinamas tik iš galo.

Išimtis taikoma tik tuo atveju, jei pranešus policijai apie transporto priemonės valstybinio numerio ženklų ar ženklo vagystę, vykstama išsiimti naujų valstybinio numerio ženklų“, – teigiama LRT.lt atsiųstame Lietuvos kelių policijos tarnybos (LKPT) atsakyme.

LKPT atstovai priduria, kad per šių metų pirmąjį pusmetį išaiškinti 683 atvejai, kuomet buvo važiuojama su transporto priemone be valstybinio numerio ženklų.

Jei manote, kad važiuoti automobiliu, ant kurio nėra vieno iš dviejų valstybinių numerių, nėra didelė problema, tai galite nustebti, kad už tokį nusižengimą kuriam laikui gali tekti atsisveikinti su vairuotojo pažymėjimu.

„Atsakomybė už tokį nusižengimą nustatyta Lietuvos Respublikos saugaus eismo automobilių keliais įstatymo 26 straipsnyje. Už automobilio, ant kurio nėra vieno arba abiejų valstybinio numerių ženklų, vairavimą gali būti skirta bauda nuo 60 iki 120 eurų ir gali būti skiriamas teisės vairuoti transporto priemonę atėmimas nuo vieno iki trijų mėnesių“, – perspėja Lietuvos kelių policijos tarnyba.

Apie prarastus numerius būtina pranešti

Pametę ar kitaip praradę vieną ar abu automobilio valstybinius numerius, kai kurie vairuotojai jų skuba ieškoti socialiniuose tinkluose arba bando ieškoti savarankiškai tose vietose, kuriose juos galėjo prarasti. Tačiau VĮ „Regitra“ atstovė Emilija Bardauskienė pabrėžia, kad greitai neradus numerių, apie tai būtina informuoti „Regitrą“.

„Pametus ar sugadinus numerio ženklus, būtina nedelsiant kreiptis į „Regitrą“ dėl naujų numerio ženklų gavimo arba dublikato išdavimo. Naujus numerio ženklus galima užsisakyti tiesiog internetu Kelių transporto priemonių registravimo sistemoje eKETRIS.

Tais atvejais, kai prarandama viena iš dviejų automobilio numerio ženklų plokštelių, galima kreiptis dėl dublikato. Tačiau tuomet reikės atvykti į patogiausią „Regitros“ padalinį ir su savimi turėti ne tik asmens tapatybės dokumentą, bet ir automobilio registracijos liudijimą bei likusią, t. y. neprarastą, numerio ženklo plokštelę. Jei numerio ženklas nebeatitiks šiandieninio standarto, bus keičiama ir likusioji plokštelė“, – LRT.lt paaiškina E. Bardauskienė.

Ji priduria, kad, jei pametus numerius norima gauti naują skaičių ir raidžių derinį, būtinai reikės keisti ir automobilio registracijos liudijimą. Taip pat būtina atsižvelgti į tai, kiek trunka naujų numerių arba dublikato gamyba.

„Kalbant apie numerio ženklų gamybos terminą, jis priklauso nuo to, kokius numerio ženklus užsisakė žmogus. Pavyzdžiui, jei užsisakė iš priskiriamų automatiškai eilės tvarka, tuomet numerio ženklai gali būti išduodami iš karto padalinyje arba atsiunčiami tiesiai į namus. Tačiau jei užsisakė dublikatą ar patinkančius numerio ženklus, kurie dar nėra pagaminti, tuomet reikės 5 darbo dienų jiems pagaminti“, – teigia E. Bardauskienė.

Ką daryti radus numerius?

Pametus arba radus valstybinius numerius, neretai apie tokias radybas pranešama socialiniuose tinkluose. Jei numerius radusiam žmogui tokiu būdu surasti numerių savininko nepavyksta, jį galima rasti su „Regitros“ ar policijos pagalba.

„Radus pamestą transporto priemonės numerio plokštelę, ją galima grąžinti savininkui dviem būdais: pirmasis – perduoti „Regitrai“, kuri ir grąžins plokštelę savininkui, antrasis būdas – atiduoti policijai.

Pastaroji numerio ženklą grąžins savininkui arba perduos „Regitrai“. „Regitra“ asmenį apie rastus numerio ženklus informuos telefonu, o jeigu jis nenurodytas, – raštu per 3 darbo dienas.

Jei radėjas nenori ar negali atvykti į artimiausią „Regitros“ padalinį, rastą numerio ženklą galima paprasčiausiai atsiųsti“, – sako E. Bardauskienė.

Pametus ir norint atgauti valstybinį numerį delsti nereikėtų, nes radėjo grąžinta transporto priemonės plokštelė bus saugoma vieną mėnesį, išskyrus tuos atvejus, kai vietoje grąžinto numerio ženklo yra išduotas naujas valstybinis numeris arba plokštelė yra susidėvėjusi. „Regitra“ perspėja, kad jei rasti numeriai neatsiimami, jie sunaikinami.

Lrt.lt

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode