Sprogimas

Pirmą kartą Lietuvoje vienu metu implantuoti du poodiniai klausos aparatai

Keturiolikmečio Gvido, kuriam Kauno klinikose pirmą kartą Lietuvoje vienu metu implantuoti du poodiniai klausos aparatai, mama tikisi, kad tai jau paskutinis kartas, kai jos sūnui prireikia medikų pagalbos. „Baisiausia suvokti, kad niekaip negaliu padėti savo vaikui“, – pasakoja Kristina.

Moteris atvirauja, kad ši implantacija berniukui yra trečia – pirmoji atlikta, kai jam buvo vos penkeri metai, antroji – kai suėjo septyneri. „Su antruoju implantu viskas buvo gerai, Gvidas galėjo girdėti, lankė įprastą mokyklą kaip ir visi vaikai, gyveno visavertį gyvenimą, – prisimena mama. – Praėjus beveik 7 metams po operacijos, implantas išsibalansavo. Prasidėjo infekcija, įvairios komplikacijos, todėl reikėjo juos skubiai išimti ir įdėti kitus, tačiau atsitiko taip, kad naujų implantų turėjome laukti visus metus.“

Mama prisimena, kad per laikotarpį, kol laukė naujų implantų, sunkiausia buvo, kai sugesdavo specialus klausos aparatas – juostelė, kurio pagalba jos sūnus galėjo girdėti. „Kol sutaiso klausos aparatą, vaikas negali lankyti mokyklos, jam tampa sunku bendrauti, o viskas, ką aš galiu padaryti, tai tik laukti“, – sako Kristina.

Gvidui diagnozuota ausų landų atrezija ir kaušelių displazija. Dėl įgimtos anomalijos jam neišsivystė ausų būgneliai ir landos, todėl nuo pat gimimo berniukas negali girdėti. Pasak Kauno klinikų Ausų, nosies ir gerklės ligų klinikos gydytojo otorinolaringologo, otochirurgo Giedriaus Gylio, norint grąžinti klausą tokiems pacientams kaip Gvidas, vienintelė išeitis – operacija. 

Kauno klinikose Gvidui vienu metu implantuoti du poodiniai klausos aparatai. „Operacija buvo sudėtinga, paciento kaulai minkšti, todėl tik iš trečio karto pavyko rasti vietą, kurioje laikytųsi magnetas, – pasakoja gydytojas otorinolaringologas. – Ateityje Gvido laukia ausies kaušelio rekonstrukcija, tačiau jau dabar jis gyvens visavertį gyvenimą, galės maudytis, nardyti ir girdėti abiem ausimis. Implantuojami klausos aparatai paslėpti po oda, todėl neturės jokio kontakto su išore.“

Nors Gvidui dar reikia laiko priprasti prie naujų implantuojamų poodinių klausos aparatų, tačiau šiandien jis jaučiasi gerai. „Kol kas jis girdi per specialų klausos aparatą – juostelę, o kai jau visiškai sugis, galės girdėti per implantus“, – atvirauja Kristina.

Prieš operaciją Kristina nerimavo, ar viskas praeis sklandžiai, tačiau šiandien džiaugiasi, kad jos sūnus gali vėl kokybiškai girdėti ir už tai dėkoja Kauno klinikų medikams. „Viskas, ką galiu pasakyti, tai tik ačiū gydytojui Giedriui Gyliui, gydytojai otorinolaringologei Ievai Rasteinienei ir visiems kitiems, kurie sugrąžino Gvidui klausą ir neleido prarasti vilties“, – dėkoja mama.

„Galime tik pasidžiaugti, kad turėjome galimybę padėti šiam berniukui, nes iki šiol Lietuvoje buvo atliekama tik vieno klausos aparato implantacija. Manome, kad per metus tokios pagalbos gali prireikti 2-3 pacientams“, – sako G. Gylys.

Kauno klinikų informacija

SAM nuotrauka

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode