Sprogimas

Prasideda prevencinis pedagogų testavimas

Sveikatos apsaugos ministerijos požiūriu, švietimo darbuotojai yra viena iš prioritetinių testavimo grupių, juolab kad švelnėjant karantino sąlygoms pedagogai grįš į ugdymo įstaigas. Siekiant užtikrinti darželių ir mokyklų bendruomenių saugumą bei užkirsti kelią galimiems COVID-19 židinių atsiradimams, labai svarbu nustatyti koronavirusu persirgusius ar besimptome šio viruso forma sergančius pedagogus. Tuo tikslu pasitelkiami serologiniai antikūnų ir PGR testai.

Testavimo greitaisiais serologiniais antikūnų testais tikslas yra išsiaiškinti, ar asmuo yra persirgęs COVID-19, t. y. ar kraujyje randama koronaviruso antikūnų, atsirandančių persirgus šia liga. O PGR tyrimų tikslas – nustatyti šiuo metu COVID-19 sergantįjį asmenį.

Jau šią savaitę startavo pedagogų testavimas serologiniais antikūnų testais, siekiant išsiaiškinti, kokia dalis pedagogų jau yra persirgusi koronaviruso infekcija. Testavimas pradėtas nuo turinčių tiesioginį – nuolatinį ar laikiną – kontaktą su mokiniais ikimokyklinio, priešmokyklinio ir pradinio ugdymo programas įgyvendinančių pedagogų, taip pat dirbančių specialiosiose mokyklose, bendrojo ugdymo mokyklų specialiosiose klasėse ar profesinio mokymo įstaigose pagal specialiųjų ugdymosi poreikių mokiniams skirtas profesinio mokymo ir socialinių įgūdžių programas.

Ministerija atkreipia dėmesį, kad testuotis kviečiami tik turintieji tiesioginį kontaktą, o pradinių klasių mokytojai reguliariai testuotis bus kviečiami prieš sugrįžtant į mokyklas. 

Greitieji serologiniai testai gali būti atliekami savivaldybės asmens sveikatos priežiūros įstaigose arba mobiliuose punktuose, PGR tyrimai – tik mobiliuose punktuose. Kiekvienas, norintis atlikti serologinį antikūnų testą arba PGR tyrimą mobiliuose punktuose gali registruotis adresu www.1808.lt,  savarankiškai užpildydamas elektroninę formą tyrimui dėl COVID-19. Registruojantis reikia žinoti švietimo įstaigos ar kito švietimo teikėjo, kuriame asmuo dirba, įmonės kodą bei turėti elektroninės bankininkystės prisijungimo duomenis.

Testo rezultatai turi būti pateikti e.sveikatoje, jie yra naudojami, sprendžiant dėl asmens dalyvavimo vakcinacijos programoje, sprendžiant dėl asmens dalyvavimo prevencinio testavimo programoje,  taip pat leidžiant nesiizoliuoti po didelės rizikos sąlyčio turėjimo.

Ministerija primena, kad testuotis serologiniais antikūnų testais ar darytis PGR tyrimo nereikia tiems, kurie sirgo COVID-19 liga per pastarąsias 90 dienų ar turi teigiamą serologinio antikūnų tyrimo atsakymą, gautą per pastarąsias 60 dienų.

SAM nuotrauka

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode