Sprogimas

Plaučių transplantacija – išskirtinė ir labai laukiama operacija

Lietuvoje šiuo metu aštuoni žmonės laukia retos ir sudėtingos plaučių persodinimo operacijos. Trys iš šių žmonių yra, taip vadinami, „skubūs atvejai“, kuriems plaučiai reikalingi kuo greičiau. Tačiau transplantacijos suplanuoti negalima – reikia sulaukti tinkamo donoro.

Apie atsiradusį tinkamą organą gydytojai recipientą informuoja kuo skubiau – telefonu. 2020 metais skambučio apie atsiradusius plaučius sulaukė vienas žmogus. Jis šios ypatingos žinios laukė net penkerius metus.

Dar spalio mėnesį efektyvus donoras registruotas Klaipėdos jūrininkų ligoninėje. Gavus artimųjų sutikimą velionio organus paaukoti donorystei, ten atlikta ir plaučių eksplantacija (išėmimas iš donoro kūno).

Skubi transplantacijos operacija atlikta Lietuvos sveikatos mokslų universiteto ligoninės Kauno klinikose, plaučiai į jas pergabenti Lietuvos kariuomenės Karinių oro pajėgų sraigtasparnio pilotų. Praėjus dvejiems mėnesiams po sudėtingos ir išskirtinės transplantacijos operacijos, medikai nurodo, jog recipiento būklė po transplantacijos gerėja.

Laukiant plaučių transplantacijos, tikimybė sulaukti tinkamo organo labai nedidelė. Tokios operacijos Lietuvoje atliekamos labai retai, o to priežastis ta, jog donorų plaučiai dažniausiai būna pažeisti ir netinkami donorystei.

Šiuo metu Lietuvoje įvairių organų ir audinių transplantacijos laukia daugiau kaip 400 žmonių. Iš jų – aštuoni plaučių laukiantys žmonės, kurie tinkamo donoro, palyginus su kitais organais, laukia gana ilgai – apie trejus-penkerius metus. 

„Plaučių transplantacijų klausimas kelia nuolatinį susirūpinimą, dėl jų vis sulaukiame laiškų iš sergančiųjų plaučių ligomis asociacijos, recipientų. Ieškome įvairių sprendimų aktyvinti šios rūšies transplantacijas, todėl atsiradę transplantacijai tinkami plaučiai yra džiugi ir optimistinė žinia, suteikianti viltį, kad Kauno klinikos ir toliau sėkmingai vykdys plaučių transplantaciją,“ – sakė Nacionalinio transplantacijos biuro prie SAM direktorius Artūras Bagotyrius.

Per metus įvairių organų ir audinių transplantacijų atliekama apie 160, iš jų – tik 1, geriausiu atveju – 2, plaučių transplantacijos. Nuo 2007 metų, kai plaučių transplantacijos pradėtos atlikti LSMUL Kauno klinikose, tokių operacijų atlikta 16. Pastaraisiais metais viena plaučių transplantacija atlikta 2019 m. gruodžio mėnesį. 2018 m. tokių operacijų neatlikta.

Prieš 13 metų taip pat pradėtos širdies ir plaučių komplekso transplantacijos, per šį laiką tokių transplantacijų atlikta šešios.

Nuo to laiko, kai plaučių transplantacijos atliekamos Lietuvoje, taip ir nesulaukę tinkamo plaučių donoro mirė 22 žmonės.

Paskutinysis plaučių donoras ne vienintelis šiais metais, turėjęs transplantacijai tinkamus plaučius, tačiau pagal medicininius rodiklius ankstesni plaučiai mūsų šalies recipientams netiko, todėl buvo pasiūlyti užsienio valstybėms. Dveji plaučiai išgabenti ir gyvybę išsaugojo Vokietijos piliečiams.

Nacionalinio transplantacijos biuro informacija

SAM nuotrauka

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode