Parama dėkojame




Sprogimas

NVSC: privalo būti užtikrinta, kad darbovietėse rizikingą sąlytį turėję darbuotojai būtų laiku izoliuoti

Kasdien Lietuvoje užfiksuojant po kelis šimtus naujų koronavirusinės infekcijos (COVID-19) atvejų, kai infekcija išplinta tarp kolegų įmonėse, įstaigose, organizacijose, Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) specialistai pastebi, kad didžioji dalis verslo atsakingai vertina situaciją ir imasi visų infekcijai suvaldyti reikalingų priemonių. Tuo metu, atvejai, kai gaunama informacija, jog neizoliuojami darbuotojai, sergantiems žmonėms liepiama tęsti darbą, reti. 

Pasak NVSC Vilniaus departamento direktorės Rolandos Lingienės, tikrai galima pagirti verslą, kuris supranta, jog infekciją galime suvaldyti visų mūsų bendromis pastangomis. Įmonių, įstaigų, organizacijų bendradarbiavimas su NVSC yra ypatingai svarbus.

„Tuo metu, dėl tų atvejų, apie kuriuos girdime viešojoje erdvėje, tikrai tenka apgailestauti, kad vis dėlto ne visas verslas yra atsakingas, kad ne visi supranta, jog asmens izoliavimas yra esminis būdas išvengti infekcijos išplitimo. Tad norisi priminti auksinę taisyklę – jei suserga vienas ir mes izoliuojame kitus kelis darbuotojus, turėjusius didelės rizikos sąlytį, tai reiškia, kad laikinai nedirbs dalis. Jei tai nepadaroma laiku, reiškia, kad galime turėti didžiulį protrūkį, kai teks stabdyti veiklą kuriam laikui apskritai“, – pabrėžia R. Lingienė. 

Todėl, pasak direktorės, labai svarbu, kad tais atvejais, kai įmonėje, įstaigoje, organizacijoje nustatomas infekcijos atvejis, tinkamai būtų izoliuojami darbuotojai. Jie taip pat, jei žino, kad bendravo sus susirgusiu kolega, patys turėtų įsivertinti riziką. 

„Jeigu atsitiko taip, kad darbuotojui, net ir turėjus didelės rizikos sąlytį, liepiama dirbti, žmogus tikrai turėtų nebijoti ir kreiptis į atitinkamas institucijas, Valstybinė darbo inspekciją. Toks neatsakingas elgesys gali kainuoti gyvybes – mūsų ir mūsų artimųjų – todėl esame atsakingas kiekvienas“, – sako R. Lingienė. 

Pagal galiojantį reglamentavimą darbuotojui sužinojus apie jam nustatytą koronaviruso infekciją arba įstaigos administracijai iš darbuotojo gavus informaciją apie jam nustatytą COVID-19 ligą, turėtų būti informuojamas NVSC, bendradarbiaujant su NVSC specialistais, nustatomi turėjusieji sąlytį.

Svarbu tai, kad jei, pavyzdžiui, susirgęs darbuotojas nenurodys kolegų, kurie galėjo turėti rizikingą sąlytį, taip pat, jei tie žmonės, kurie galimai turėjo rizikingą sąlytį, apie tai nepraneš NVSC, galimybės paskirti izoliaciją tokiems žmonėms nebus. Tai reiškia, kad ypatingai daug tokiose situacijose priklauso nuo žmonių sąmoningumo.

Kaip elgtis sąlytį turėjusiam asmeniui?

Sąlytį turėjęs asmuo – 3 dienas iki tol, kol asmeniui, kuriam jau patvirtintas koronavirusas, pasireiškė simptomai, ir dvi savaites po simptomų atsiradimo bendravęs žmogus. Tuo metu, jei žmogus bendravo su sergančiuoju, kuriam COVID-19 ligai būdingi simptomai nepasireiškė, tokiu atveju sąlytį turėjusiu laikomas žmogus, kontaktavęs 72 val. iki tepinėlio sergančiajam, kuris buvo teigiamas, paėmimo ir 14 dienų po tepinėlio paėmimo.

Didelės rizikos sąlytį (artimą sąlytį su COVID-19 atveju) turėjusiu laikomas žmogus, kuris:

•    su užsikrėtusiuoju bendravo mažesniu nei 2 metrų atstumu ilgiau nei 15 minučių, arba asmuo, turėjęs tiesioginį fizinį kontaktą;
•    jei žmogus turėjo tiesioginį sąlytį be apsaugos priemonių su užkrėstais COVID-19 atvejo kūno skysčiais;
•    buvimas uždaroje patalpoje su COVID-19 liga sergančiu žmogumi ilgiau nei 15 minučių.

Mažos rizikos sąlytį su užsikrėtusiuoju koronavirusu turėjusiu laikomas žmogus, bendravęs didesniu nei 2 metrų atstumu trumpiau nei 15 minučių.

Asmens, turėjusio sąlytį, atmintinę galima rasti čia.

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro informacija

SAM nuotrauka

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode