Sprogimas

G. Nausėda: skiepijimas nuo koronaviruso turi būti pradėtas gruodžio 27-ąją

Europos Komisijai (EK) pranešus, jog vakcinavimas nuo koronaviruso prasidės gruodžio 27-ąją, prezidentas Gitanas Nausėda sako, kad Lietuva taip pat turėtų laikytis šio grafiko.

G. Nausėdos teigimu, EK pirmininkės Ursulos von der Leyen (Urzulos fon der Lajen) biuras informavo, kad skiepai Lietuvą, kaip ir kitas Europos Sąjungos šalis, turėtų pasiekti iki gruodžio 26-osios.

Pasak Prezidentūros pranešimo,  G. Nausėdos nuomone, „jau kitą dieną Lietuvoje turi būti pradėtas vakcinavimas“.

„Europos Komisijos pirmininkė pranešė, kad Europos Sąjungos šalis pirmoji vakcinos siunta pasieks iki gruodžio 26 dienos. Lietuvai teks proporcingai 0,6 proc. pirmosios vakcinos siuntos dalies, t. y. keli tūkstančiai dozių. Lietuvą, kaip ir kitas šalis, pasieks iš anksto suderintas vakcinų kiekis, proporcingas gyventojų skaičiui, tad bus užtikrintas vakcinų paskirstymo skaidrumas Europos Sąjungoje. Vos gavusi vakciną Lietuva ims skiepyti savo piliečius“, – teigia G. Nausėda. 

Anot prezidento, antroji vakcinų siunta Lietuvą pasieks sausį.

Europos medicinos agentūra „Pfizer“ ir „BioNTech“ vakciną planuoja patvirtinti gruodžio 21 dieną.

Lietuvoje pirmieji bus skiepijami medikai ir didžiausioje rizikos grupėje esantys asmenys – senjorai.

G. Nausėda teigė ketvirtadienį telefonu aptaręs su premjere Ingrida Šimonyte „būtinybę pagreitinti pasirengimo vakcinacijai darbus ir užtikrinti vakcinacijos proceso efektyvumą Lietuvoje jau kitą savaitę“.

Lietuva jau yra nusprendusi pirkti vakcinas iš šešių kompanijų – „Moderna, „AstraZeneca“, „Janssen Pharmaceutica NV“, „Sanofi ir GSK“, „BioNTech ir Pfizer“ bei „CureVac“.

Sveikatos apsaugos ministras Arūnas Dulkys teigia, kad šiuo metu suplanuota pirkti 7,2 mln. vakcinų dozių, tam kitų metų biudžete numatyta 65 mln. eurų. Pirmosios „BioNTech ir Pfizer“ siuntos, SAM teigimu, turėtų užtekti maždaug 5 tūkst. asmenų vakcinavimui.

A. Dulkys patvirtina, kad pristatomų vakcinų kiekis yra mažesnis, nei žadėtas, bet visą minėtą kiekį žadama gauti 2021-aisiais.

Lietuva šiuo metu yra viena labiausiai koronaviruso paveiktų valstybių Europoje ir pasaulyje.

Autorius Ignas Jačauskas

nvsc.lrv.lt nuotrauka

Informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo neleidžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode