Sprogimas

Pacientams akių lęšiukus turi nupirkti gydymo įstaigos

Valstybinė ligonių kasa prie Sveikatos apsaugos ministerijos (VLK) primena, kad nuo šių metų kataraktai gydyti reikalingus akių lęšiukus savo pacientams turi nupirkti pačios gydymo įstaigos ir ragina žmones neskubėti jų įsigyti savo lėšomis. Šie gaminiai yra kompensuojami Privalomojo sveikatos draudimo fondo (PSDF) lėšomis ir įskaičiuoti į bendrą kataraktos gydymo kainą, kurią apmoka ligonių kasos, tad pacientai turi galimybę juos gauti nemokamai.

 

VLK apie tai primena, reaguodama į pacientų skundus, kurių pastaruoju metu padaugėjo. Žmonės skundžiasi, kad gydymo įstaigose negauna nemokamų lęšiukų, o turi juos įsigyti savo lėšomis.

Iki tol akių lęšiukus centralizuotai dideliais kiekiais pirkdavo VLK, kuriuos vėliau paskirstydavo gydymo įstaigoms, o nuo šių metų tvarka pakeista ir jais savo pacientus turi aprūpinti pačios gydymo įstaigos. Tad pacientai neturėtų nerimauti – jie ir toliau gali gauti nemokamai kataraktai gydyti reikalingus lęšiukus.

Kadangi gydymo įstaigos privalo teikti kokybiškas paslaugas, jos turi pirkti geros kokybės lęšiukus, kad pacientams nereikėtų ieškoti geresnių ar už juos primokėti.

Svarbu žinoti, kad už ligoninėje atliktą operaciją ir jos metu implantuotą lęšiuką iš paciento negali būti reikalaujama jokio papildomo mokesčio, nes tai kompensuojama PSDF lėšomis. Jei visgi pacientas savo iniciatyva gydytojui rekomenduojant pasirenka brangesnį lęšiuką, nei jam siūlo gydymo įstaiga, tokiu atveju pacientas turėtų sumokėti į gydymo įstaigos kasą tik kainos skirtumą.

VLK primena, kad pacientas gali laisvai pasirinkti operacijas atliekančią gydymo įstaigą ir joje tartis dėl operacijos datos.

Tokios operacijos, kai drumstas akies lęšiukas pakeičiamas dirbtiniu, atliekamos Vilniaus Santariškių klinikose, Respublikinėje Vilniaus universitetinėje ligoninėje, Vilniaus Antakalnio poliklinikoje, Vilniaus Centro poliklinikoje, „SK Impeks Medicinos diagnostikos centre“, „Akių lazerinės chirurgijos centre“, Akių ligų klinikoje „Lirema“, Kauno klinikose, Klaipėdos universitetinėje ir Respublikinėje Klaipėdos ligoninėje, Respublikinėse Šiaulių ir Panevėžio ligoninėse bei Alytaus apskrities S. Kudirkos ligoninėje.

Kreipiantis į įstaigą dėl operacijos datos reikia turėti akių ligų gydytojo (oftalmologo) siuntimą operacijai ir būti draustam privalomuoju sveikatos draudimu.

Tad VLK ragina neskubėti susimokėti iš karto už akių lęšiuką, jei to prašoma gydymo įstaigoje, kol pacientas neįsitikino, ar to tikrai reikia. Jei žmogus dėl prašomų priemokų negauna aiškaus atsakymo iš gydytojo, jis gali kreiptis į įstaigos administraciją, o jei gautas atsakymas netenkina – į ligonių kasas. Atkreipiame dėmesį, kad savo parašu patvirtinus sutikimą mokėti už lęšiuką, vėliau nebus galimybės reikalauti iš įstaigos atlyginti sumokėtus pinigus.

Valstybinė ligonių kasa

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode