Sprogimas

Židikuose švęsti Šv. Onos atlaidai

Savaitę vykęs sakralinio meno ir paveldo simpoziumas „Versmės“ užbaigtas Šv. Onos atlaidais: Votyva aukota Židikų Šv. Jono Krikštytojo bažnyčioje, Suma – Šv. Onos koplyčioje, Židikų kapinėse.

 

Šv. Onos atlaidai Židikuose vyksta nuo senų senovės. Į juos susirenka ne tik vietiniai gyventojai, tačiau atvyksta ir tikintieji iš visos Lietuvos, taip pat užsienio, daugiausia Latvijos. Ypatingai čia suvažiuoja į savo giminių susitikimus iš čia kilę ir tie, kurių artimieji palaidosi Židikų kapinėse.

Šv. Onos atlaidų pagrindinę dieną, paprastai paskutinį liepos mėnesio sekmadienį, Šv. Mišias Židikų bažnyčioje aukoja parapijos klebonas, (dabar šias pareigas eina kun. Dainoras Židackas), o sumos Šv. Mišios švenčiamos kapinėse, priešais Šv. Onos koplyčią. Pagrindines Šv. Mišias kiekvienais metais celebruoja vis kitas kunigas svečias. Šį kartą Šv. Mišias aukojo Mažeikių Šv. Pranciškaus Asyžiečio parapijos vikaras kun. Darius Vazinskas.

Apie šventuosius

Šv. Ona ir Joakimas, Švč. Mergelės Marijos tėvai, minimi liepos 26-ąją.

Kaip teigia sena krikščionybės tradicija, Marijos gimdytojų vardus mums išsaugojo žydai įvairiuose apokrifiniuose raštuose. Vardas Ona, kilęs iš hebrajiško žodžio hanna – „malonė". Ona buvo kunigo Matano iš Betliejaus duktė ir turėjo dvi seseris, Mariją ir Sobę. Ona ištekėjo už Joakimo (kurio vardas reiškia „Viešpats pasirengęs“) ir ilgai neturėjo vaikų. Joakimas pasitraukė į dykumą. Ten po keturiasdešimties dienų ir naktų jam pasirodė angelas ir pranešė, kad Ona nėščia. Tada jis paaukojo dešimtį avinėlių ir grįžo namo. Oną taip pat angelas įspėjo, ir ji nuėjo prie Jeruzalės miesto vartų pasitikti vyro: šis epizodas, žinomas kaip „susitikimas prie Aukso vartų", dažnas Rytų ikonografijoje; vartai vadinti auksiniais, nes buvę paauksuoti, tačiau istorinių žinių apie juos nėra.

Onos ir Joakimo kultas paplito pirmiausia Rytuose, o vėliau ir Vakaruose. Iš Europos Onos kultas persikėlė į Kanadą. Daug kur Onos kultas yra susijęs su Marija.

Kadangi ji išnešiojo pasaulio viltį, jos apsiaustas yra žalias, tad Bretanėje jai meldžiamasi per šienapjūtę. Ji globoja visus, kurie dirba su mediena, auksakalius ir netgi statinių dirbėjus, kasančius žemės gelmėse slypinčius turtus, šluotų gamintojus, audėjus, siuvėjus ir visus, kurie audžia, parduoda audinius ir siuva, taip pat ir nėrėjas, yra pirštinių gamintojų bei prekiautojų sendaikčiais globėja. Šv. Ona taip pat globoja jūrininkus, krikščionių šeimas ir našles.

Šv.Onos pagalbos prašo nevaisingos šeimos, nėščios moterys, prašoma padėti gerai išauklėti vaikus. Kadangi Jėzus Onai suteikė lengvą ir ramią mirtį, jos meldžiama padėti gražiai numirti.

Šv. Onos diena yra antradienis, nes manoma, kad ji mirusi tą dieną.

Židikų koplyčia

Koplyčia pastatyta 1940-1941 metais. Židikų miestelio kapinėseLiūliškių kaime.  Pastačius koplyčią, į jos rūsį buvo perkelti rašytojos Marijos Pečkauskaitės ir jos „mamatės“ palaikai.

Koplyčia pastatyta pagal architekto Jono Muloko projektą, iniciatoriumi laikomas tuometinis Židikų klebonas kun. Vaclovas Martinkus. 1974 metais koplyčią restauravo Vytautas Landsbergis-Žemkalnis2004-2005 metais ji ir vėl buvo pertvarkyta.

Telšių vyskupas Jonas Boruta 2011 m., prieš Šv. Onos atlaidus, suteikė koplyčiai Šv. Onos titulą. 2012 m. liepos 26 d. ant koplyčios atstatyta „Angelo su trimitu“ skulptūra, sukurta tautodailininko Antano Murausko. Skulptūrą Šv. Onos atlaidų metu 2012 m. liepos 29 d. pašventino tuometinis Židikų parapijos klebonas kun. Egidijus Jurgelevičius.

Šv. Mišios koplyčioje aukojamos Vėlinių ir Visų Šventųjų dienomis, taip pat Šv. Onos atlaidų pagrindinę dieną.

Autorės nuotr.

Daugiau nuotraukų: (3) Facebook

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode