Sprogimas

Viekšniuose – baigiamasis sakralinio meno ir paveldo simpoziumo ,,Versmės“ renginys

Rugsėjo 18 d. Viekšnių Šv. Jono Krikštytojo bažnyčioje vyko Europos paveldo dienoms skirtas baigiamasis sakralinio meno ir paveldo simpoziumo „Versmės“ renginys, kuriame pristatyti vasarą pradėti darbai.

Birželio mėnesį Viekšniuose vykusio simpoziumo metu vilnietis fotomenininkas Klaudijus Driskius fotografavo Šv. Jono Krikštytojo atlaidus bažnyčioje, cerkvėje vykusias liturgines valandas ir šv. Mišias. Žinomas Lietuvos fotografas, žurnalistas, daugelio fotografijų parodų ir albumų autorius K. Driskius sekmadienį vykusiame renginyje pristatė savo užfiksuotų akimirkų parodą ,,Maldos namai Viekšniuose. Šventės ir kasdienybė“, paaiškindamas daugelį detalių, emocijų, tradicijų, pasakodamas dėmesį prikaustančias istorijas. Paroda kurį laiką bus eksponuojama bažnyčioje, spalio 8 d. ja grožėsis į Viekšnių Sergijaus Radonežiečio cerkvę atvyksiantys tikintieji, o vėliau bus padovanota Mažeikių muziejui.

Grafikė Asta Norkutė į simpoziumą vasarą buvo atvykusi iš Švedijos, iš kur sekmadienį nuotoliniu būdu pristatė savo sukurtą atvirukų rinkinį ,,Viekšnių miesto sakralinis paveldas“. Menininkė papasakojo apie pasirinktus sakralinio paveldo objektus, naudotą techniką, medžiagas, emocijas, lydėjusias kūrybinį procesą.

Buvo įdomu klausytis vargonininko Vitalio Lizdenio paskaitos apie Viekšnių bažnyčios vargonų istoriją, jų ypatybes, čia gyvenusius ir dirbusius vargonininkus.   

Po šv. Mišių, kurias aukojo kun. Andrius Končius ir Viekšnių parapijos klebonas Stasys Toleikis, renginio dalyviai klausėsi valstybinio dainų ir šokių ansamblio ,,Lietuva“ atliekamos sakralinės muzikos programos ,,Jo valia“ (dirigentai Giedrius Svilainis ir Egidijus Kaveckas).

Sveikinimo žodžius renginio dalyviams tarė Mažeikių rajono savivaldybės mero pavaduotoja Rūta Matulaitienė, LR Seimo narė Laima Nagienė, Kultūros paveldo departamento prie Kultūros ministerijos Telšių–Tauragės teritorinio skyriaus vedėja Aurelija Ričkuvienė ir Mažeikių Dievo Motinos dangun ėmimo cerkvės klebonas Antanas Vainutis.

Visos sakralinio meno ir paveldo simpoziumo „Versmės“ metu vykusios paskaitos bei valstybinio dainų ir šokių ansamblio „Lietuva“ sakralinės muzikos programa buvo transliuojami tiesiogiai, o įrašus bet kada galima peržiūrėti Mažeikių krašto kultūros paveldo Facebook paskyros vaizdo įrašų archyve.

Šių metų sakralinio meno ir paveldo simpoziumo veiklos baigėsi, o organizatoriai jau dabar ruošiasi 2023 m. birželio 12–18 d. Ukrinų Šv. Antano Paduviečio bažnyčioje vyksiančioms ,,Versmėms", kurios bus ir tokios pačios, ir kitokios, su naujomis kryptimis ir formomis.

Budas.lt nuotr.

 

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode