Parama dėkojame




Liepos 19-25 d. Židikuose vyks sakralinio meno ir paveldo simpoziumą „Versmės“

Mažeikių rajono savivaldybė, drauge su partneriais, jau trečius metus organizuoja profesionalių menininkų, restauratorių ir paveldo apsaugos specialistų sambūrius: plenerą-kūrybines dirbtuves „Odė bažnyčiai“ Sedoje (2019 m.), sakralinio meno ir paveldo simpoziumą „Versmės“ Žemalėje (2020 m.), o šių metų liepos 19-25 dienomis „Versmės“ vyks Židikuose – miestelyje, kuriame itin gausu kultūros vertybių ir kuriame iki šiol jaučiama rašytojos, labdarės, uolios katalikės Marijos Pečkauskaitės-Šatrijos Raganos dvasia.

Renginiai organizuojami glaudžiai bendradarbiaujant su vietos parapijomis, bendruomenėmis, ugdymo ir kultūros įstaigomis, seniūnijomis, sulaukė didelio paveldo ir sakralinio meno mylėtojų susidomėjimo bei tampa prasminga tradicija.

Simpoziume dalyvauja ir Kultūros paveldo departamento prie Kultūros ministerijos specialistų komanda, kuri konsultuoja vietos gyventojus paveldo apsaugos bei tvarkybos klausimais, skaito pranešimus apie vietos kultūros vertybes.

Kultūros paveldo departamentas yra ir vienas iš simpoziumo rėmėjų. Generalinis Versmių rėmėjas – AB ORLEN Lietuva. Bendromis Mažeikių rajono savivaldybės ir rėmėjų lėšomis organizuojamo, savaitę truksiančio renginio veiklos lankytojams yra nemokamos, kaip ir transportas, kuriuo kasdien bus galima iš Mažeikių nuvykti į Židikus ir grįžti atgal.

Židikų Šv. Jono Krikštytojo bažnyčioje, kultūros centre, M. Pečkauskaitės gimnazijoje, memorialiniame muziejuje ir kitose miestelio erdvėse visą savaitę vyks paskaitos, mokymai, kūrybinės ir restauratorių dirbtuvės, ekskursijos, edukacinės programos, koncertai.

Šiemet susibūrėme Židikuose, šios parapijos klebono kun. Dainoro Židacko kvietimu. Židikų Šv. Jono Krikštytojo bažnyčia šiemet švenčia jubiliejų. Tad renginiai yra skirti būtent šiai gražiai sukakčiai paminėti. Juolab, kad pati bažnyčia yra įtraukta į šalies kultūros vertybių registrą. Tai rodo išskirtinę jos vertę.

Kun. D. Židackas dalyvavo iki šiol vykusiuose sakralinio meno ir paveldo renginiuose Sedoje ir Žemalėje, o dabar darniai kartu dirbame ruošdamiesi renginiui jo paties vadovaujamoje parapijoje.

Židikuose buvome labai svetingai sutikti ir seniūnijos, gimnazijos, kultūros centro, bibliotekos ir muziejaus vadovų ir darbuotojų, su kuriais tariamės, dalijamės darbais, patirtimi, vieni kitus palaikome, padrąsiname.

Jau pirmą simpoziumo dieną pradėsime puošti karpinių užuolaidėlėmis pagrindinės Židikų gatvės pastatų langus. Užuolaidėlės pasibaigus renginiui liks papuoštų langų šeimininkams ir, tikimės, kad dar kurį laiką džiugins praeivių akis.

Simpoziume dalyvaujantys lektoriai puikiai išmano sakralinį meną ir paveldo specifiką. Džiaugiamės, galėdami sudaryti sąlygas mažeikiškiams gyvai pamatyti, išgirsti, užduoti rūpimus klausimus minėtų sričių profesionalams, neišvažiuojant iš savo rajono.

Covid 19 taip pat padiktavo savo sąlygas. Tačiau tai mums nepakenkė, o atvirkščiai, padėjo augti, tobulėti. Dėka viruso pasiruošėme planą B – visas paskaitas transliuosime nuotoliniu būdu, taip pasiekdami gerokai didesnį ratą žmonių.

Atvykusieji į paskaitas, galės stebėti profesionalių dailininkų, tapytojų kūrybinius procesus. Matysime, kaip gimsta nauji meno kūriniai, kaip sakrali aplinka įkvepia jų kūrėjus ir kokios čia atsiveria kūrybinės versmės.

Simpoziumą baigsime sekmadienį, kartu su Šv. Onos atlaidais, kuriuos fotografijose įamžins garsus foto menininkas, Nacionalinės premijos laureatas Algimantas Aleksandravičius.

Kviečiu sekti informaciją, aktyviai registruotis ir dalyvauti edukacinėse programose, kuriose išmoksime karpyti iš popieriaus skirtukus, užuolaidėles, išbandyti jėgas piešime, tapyboje, sužinosime medžio darbų restauracijos subtilybių ir net mokysimės virti „pončkas“ – gardų desertą, kuriuo Marija Pečkauskaitė mėgdavo vaišinti savo svečius.

Rugsėjo 23 d. vyks Europos paveldo dienoms skirtas, baigiamasis simpoziumo renginys, kuriame numatytas dailininkų darbų parodos atidarymas, M. Pečkauskaitės atminimui įamžinti skirto konkurso apžvalga (konkursą laimėjusios skulptūros ar skulptūrinės kompozicijos pristatymas); A. Aleksandravičiaus fotografijų parodos „Šv. Onos atlaidai Židikuose“ pristatymas bei sakralinės muzikos programa „TIKIU“ (valstybinis ansamblis LIETUVA).

Simpoziumo veiklų koordinatorė, Mažeikių r. savivaldybės administracijos Švietimo, kultūros ir sporto skyriaus
vyr. specialistė Rūta Končiutė-Mačiulienė

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode