Sprogimas

Naujojoje Akmenėje aptartos medinės daugiaaukštės statybos perspektyvos: kyla pirmoji šalyje 94 mln. eurų tvarių statybinių konstrukcijų gamykla

gamyklaAkmenės Laisvoji ekonominė zona (LEZ) Aplinkos ministerijos vadovams ir statybų bei renovacijos sektoriaus atstovams pristatė investicinius plėtros planus, kurie skatins proveržį tvarios statybos sektoriuje. Į šiuo tikslu jau statomą organinių statybos konstrukcijų gamyklą pirmuoju etapu planuojama investuoti 94 mln. eurų ir sukurti per 200 darbo vietų.

Penktadienį Akmenės LEZ apie tvarios statybos ir renovacijos gaminių vertę šalies ūkiui ir eksportui, gamybinių pajėgumų vystymą, žaliavinės medienos tiekimo ir apskaitos skaidrinimo iššūkius diskutavo aplinkos ministras Simonas Gentvilas, viceministrai Daiva Veličkaitė-Matusevičienė, Danas Augutis, Akmenės rajono meras Vitalijus Mitrofanovas, VMG grupės vienintelis akcininkas Sigitas Paulauskas, kompanijos vadovai, investuotojai, statybų ir investicijų specialistai.

„Vyriausybė yra įsipareigojusi nuo 2024 m. naujų visuomeninių pastatų statyboje naudoti bent 50 proc. organinių medžiagų. Statybinių medžiagų pasirinkimas turi reikšmingos įtakos namo energetiniam efektyvumui, sąnaudom,  o taip pat ir žmogaus sveikatai palankesnei aplinkai, dėl to svarbu ieškoti ir vystyti tokių medžiagų gamybą“, – sako aplinkos ministras Simonas Gentvilas.

Potencialas šalies rinkai ir eksportui

Plieno ir cemento – tradicinių statybinių medžiagų pramonė – yra atsakinga už beveik 10 proc. visų pasaulinių CO2 emisijų. Europos Sąjungos žaliajame kurse valstybės narės yra raginamos taršias tradicines medžiagas keisti organinėmis.

Pasak S. Paulausko, ši bendrijos strateginė kryptis šalies medienos pramonei atveria potencialą tapti regioniniu tvarių statybos ir renovacijos konstrukcijų gamybos ir eksporto epicentru.

„Medienos pramonė yra atsakinga už 11 proc. eksporto ir 5 proc. visos šalyje sukuriamos pridėtinės vertės. Šis įdirbis ir turimos kompetencijos rinkos dalyviams leidžia efektyviai išnaudoti atsiveriančias galimybes. Tačiau tam reikalingas ir vieningas valstybinis požiūris. Pirmiausia, šiuolaikiškai tvariai statybai adaptuojant teisinę bazę ir skatinant mokslo bei inovacijų sektoriaus bendradarbiavimą“, – teigia VMG grupės akcininkas.

Šių metų pradžioje BRAITIN valdomo investicinio fondo lėšomis Akmenės LEZ jau pradėjo pirmųjų tvariai statybai skirtų gaminių – grindinės medžių drožlių plokštės gamybą. Kitų metų pradžioje produkcijos asortimentas plėsis – bus pradėta masinė laminuotų perdangos plokščių ir jungčių detalių gamyba.

Nuosekliai vystant pajėgumus ir diegiant automatizuotas gamybos linijas, iki 2024 m. N. Akmenėje turėtų būti gaminamas visas daugiaaukštei tvariai statybai ir renovacijai reikalingų gaminių asortimentas. Čia pagaminta produkcija bus orientuota į Vakarų Europos ir Skandinavijos šalių rinką, kur jau šiuo metu apie 30-40 proc. naujų gyvenamųjų namų yra statomi iš tvarių organinių medžiagų.

Rekordiniai investiciniai projektai

Susitikimo metu buvo apžiūrėta Akmenės LEZ teritorijos pietinėje dalyje nuo 2020 m. veikianti viena didžiausių Europoje VMG grupės medienos drožlių plokštės gamykla. Į jos pajėgumus kompanija yra investavusi per 150 mln. eurų ir sukūrusi 140 aukštos pridėtinės vertės naujų darbo vietų.

Toje pačioje vietoje iki šių metų pabaigos turėtų būti oficialiai atverta ir nauja VMG korpusinių baldų gamykla – „VMG Akmenės baldai“. Investicijos į šį projektą sieks apie 80 mln. eurų. Ateityje gamykloje bus sukurta iki 600 naujų darbo vietų.

Trečiasis šioje teritorijoje privačių investuotojų vystomas projektas – statybos ir pastatų renovacijos medienos konstrukcijų gamykla – planuojama, bus užbaigtas iki 2024 metų. Pirmajame etape numatoma investicijų vertė į jį turėtų siekti maždaug 94 mln. eurų. Iki 2025 m. pilnai išvysčius gamybos pajėgumus investicijos turėtų pasiekti 170 mln. eurų, o naujų darbo vietų skaičius nuo 200 išaugti iki 350.

Įgyvendinusi investicinius projektus, Akmenės LEZ iki 2025 m. iš viso bus sukūrusi daugiau nei 1000 naujų darbo vietų, o bendra investicijų suma sieks per pusę milijardo eurų.

Apsirūpins žalia energija

VMG grupė N. Akmenėje sparčiai vysto ir atsinaujinančios energetikos projektus. Pernai investavus beveik 900 tūkst. eurų, ant pastato stogo jau buvo įrengta 2 megavatų (MW) saulės energijos panaudojimo sistema.

Šalia Akmenės LEZ taip pat planuojama pritraukti investicijas ir statyti 30 MW vėjo jėgainių parką. Investicijos į jį sieks apie 33 mln. eurų, o projektą užbaigti planuojama iki 2024-ųjų.

Pasak S. Paulausko, VMG grupė tvarią energiją per artimiausius metus turi naudoti visose savo gamyklose.

Atsinaujinančios energetikos plėtra yra viena iš šešių grupės strateginių krypčių, tad planuojama, kad investicijos į tvarumą ir žaliąją energiją laikui bėgant tik augs.

Tarptautinės investicinės VMG grupės įmonės Lietuvoje pernai uždirbo 274 mln. eurų pajamų, arba 51 proc. daugiau nei 2020 m. Šiuo metu VMG grupės produkcija eksportuojama į daugiau kaip 40 pasaulio šalių.

Aplinkos ministerijos nuotrauka

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode