Sprogimas

Ką baliniai vėžliai veikia žiemą?

baliniaiBalinių vėžlių pamėgtas kūdras Metelių ir Veisiejų regioniniuose parkuose jau aptraukė plonas ledukas ir nubalino sniegas. Kol vėžliai miega, galima pagerinti jų gyvenimo sąlygas. Dzūkijos- Suvalkijos saugomų teritorijų direkcijos specialistai kūdrų pakrantėse kasmet pjauna karklų atžalas.

Taip sukuriama daugiau šildymosi vietų, o ir vėžlienių kelionės link saulėto šlaito bus lengvesnės. Seniau šiuos gamtotvarkos darbus atlikdavo aplink pelkutes ganomos  karvės.

Dar spalio mėnesį vėžliai nuėjo miegoti – susirado gilesnę dzūkiškos pelkės vietą ir įsirausė į durpę. Kad pavasarį būtų lengviau susiporuoti, sugulė grupelėmis –  vienas patinas ir trys patelės.

Rugsėjį iš kiaušinių išsiritę vėžliukai pasiliko žiemoti po žeme. Kad besniegės žiemos nebūtų pražūtingos, žinomi lizdai rūpestingai uždengiami eglių šakomis. Jeigu sėkmingai peržiemos, į žemės paviršių vėžlių jaunikliai išropos kitų metų pavasarį.

O Lietuvos zoologijos sode šiuo metu poilsiauja visi 113 rudenį sėkmingai iškastų ir perkeltų vėžliukų. Čia jie gauna vertingo maisto, kad greičiau sustiprėtų, o sugrįžę į gamtą sukietėjusiu šarvu nebebijotų garnių ir gervių. Mažyliai agresyviai pešasi dėl uodo trūklio lervų, svirplių ir tarakonų. Per 50 dienų vėžliukai atkuto ir priaugo po 5-7 gramus svorio.

Bet ir šie vėžliukai po Naujų metų jau ruošis žiemos miegui.

Aplinkos ministerijos nuotrauka

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode