Sprogimas

Lietuvos biokuro rinkos skaitmenizacijos patirtis – ukrainiečiams

rinkosLietuva dalinasi su Ukraina savo patirtimi, kuriant ir skaitmenizuojant biokuro sektorių – šiandien startavo Ukrainos centrinio šildymo sektoriaus skaitmenizavimui  skirtas projektas, kurį įgyvendina tarptautinė biokuro birža „Baltpool“ su Ukrainos bioenergetikos asociacija UABIO. Projekto metu „Baltpool“ konsultuos Ukrainos biokuro rinkos žaidėjus bei dalinsis gerąja ilgamete praktika skaitmenizuojant biokuro rinką Lietuvoje.

„Sėkmingą Lietuvos energetikos ūkio transformaciją sąlygojo demonopolizacija, sąlygų vietinei konkurencijai sukūrimas bei įsijungimas į tarptautinę rinką. Lietuvos šilumos ūkio transformacija nuo monopolinio dujų tiekėjo iki vietinės konkurencingos biokuro rinkos ir regioninės dujų rinkos yra sėkmės istorija, kurią norime perduoti Ukrainai, - projekto atidarymo renginyje sakė energetikos ministras Dainius Kreivys. – Svarbiausia - pasiekti ne tik politiniai tikslai, bet ir tiesioginė nauda – šiluma per pastarąjį dešimtmetį atpigo perpus ir šiandien Lietuvos vartotojai yra tarp pigiausiai už šilumą išlaidų krepšelyje mokančių vartotojų Europoje“. 

Ministras pabrėžė, jog Lietuva, kaip ir Ukraina, yra regione, kur energetika yra ne verslo, o geopolitikos objektas, todėl transformuojant energetikos ūkį, pirmieji uždaviniai – demonopolizuoti sektorių, atskirti energijos gamybą nuo perdavimo ir sukurti sąlygas rinkos konkurencijai. „Tikiu, kad Lietuvos patirtis kuriant vietinę biokuro rinką ir skaitmenizuojant šilumos prekybą, bus naudinga Ukrainai, nes geopolitika čia taip pat vaidina svarbų vaidmenį“, - sakė ministras.

“Ukrainos centrinio šildymo sektoriaus skaitmenizavimas” projektas inicijuotas po energetikos ministro D. Kreivio vizito į Ukrainą, kur buvo Lietuvos ir Ukrainos energetikos ministrai sutarė bendradarbiauti ir keistis patirtimi energetikoje. Lietuva ir Ukraina šių metų kovo mėnesį įsteigė bendrą darbo grupę energetinei partnerystei stiprinti. Šalys suinteresuotos stiprinti keitimąsi gerąja patirtimi ir informacija sprendžiant dvišalius dujų sektoriaus klausimus, plėtojant atsinaujinančią energetiką, taip pat įgyvendinant elektros tinklų sinchronizavimą su žemyninės Europos tinklais, planuojant ir vykdant atominių elektrinių eksploatavimo nutraukimo ir išmontavimo darbus.

Sparti energetikos sektoriaus plėtra ir ambicingi abiejų šalių atsinaujinančios energetikos tikslai taip pat atveria galimybes įgyvendinti bendrus projektus vandenilio technologijų plėtroje ir integruojant atsinaujinančią energiją  į energetikos sistemą.

Energetikos ministerijos nuotrauka

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode