Sprogimas

Londonas, balandžio 11 d. („MarketWatch“-BNS).  Dešimt didžiausių Didžiosios Britanijos mažmeninės bankininkystės skandalų šiam sektoriui per pastaruosius 15 metų atsiėjo maždaug 53 mlrd. svarų (75 mlrd. JAV dolerių), rodo Didžiosios Britanijos finansinių paslaugų rinkos tyrimų instituto „New City Agenda“ atliktas tyrimas.

Į šią sumą įtrauktos ir bankų sumokėtos baudos, ir jų išlaidos bylinėjimuisi.

„New City Agenda“ ekspertai pažymi, kad didžiulės baudos ir teisinės išlaidos padarė „triuškinantį poveikį“ bankų pelningumui. Taip pat gerokai sumažėjo dividendų išmokos akcininkams.

„Dėl nuolatinio taisyklių nesilaikymo ir agresyvios elgsenos parduodant produktus kilo pavojus Didžiosios Britanijos mažmeninių bankų pelningumui“, – rašoma tyrimo ataskaitoje.

Nuo 2000 metų Didžiosios Britanijos bankų sektorių sukrėtė nemažai skandalų, susijusių su, pavyzdžiui, klientų vertimu sudaryti mokumo draudimo sutartis, asmens duomenų vagystėmis ir manipuliavimu palūkanų normomis.

Brangiausiai bankams atsiėjo skandalas, susijęs su mokumo draudimo sutartimis. Su juo susijusios išlaidos sudarė iš viso 37,3 mlrd. svarų, arba 53 mlrd. JAV dolerių, ir maždaug keturis kartus viršijo Didžiosios Britanijos išlaidas 2012 metų olimpinėms žaidynėms Londone.

Vien „Lloyds Banking Group“ dėl įvairių pažeidimų 2010–2014 metais sumokėjo iš viso 14 mlrd. svarų. Dividendams bankams skyrė tik 500 mln. svarų, o darbuotojų premijoms – 2,15 mlrd. svarų.

Antroje vietoje pagal šias su netinkamu elgesiu susijusias išmokas yra bankas „Barclays“, 2010–2014 metais išmokėjęs 7,3 mlrd. svarų.

„Royal Bank of Scotland Group“ išlaidos baudoms ir teisinės išlaidos sudarė apie 6,4 mlrd. svarų, „HSBC Holdings“ – 3,9 mlrd. svarų, o „Banco Santander UK“ – 1,2 mlrd. svarų.

uzsienioverslas

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode