Sprogimas

Karantiną švelninanti Pietų Korėja pirmadienį pranešė apie didžiausią naujų užsikrėtimo koronavirusu atvejų skaičių per daugiau nei mėnesį, atsiradus naujam židiniui viename Seulo barų ir klubų rajone.

Ši Rytų Azijos valstybė dar neseniai pasaulyje buvo laikoma kovos su virusu pavyzdžiu. Tačiau dėl užsikrėtimų pliūpsnio savaitgalį jos sostinė, taip pat kaimyninė Gjongio provincija ir netoliese esantis Inčono miestas liepė visiems klubams bei barams užsidaryti, siekiant išvengti potencialios antros susirgimų bangos.

Tokia žinia paskelbta kai kurioms Europos šalims pradedant atsargiai švelninti karantino režimą, nors medicinos ekspertai perspėja, kad per greitai naikinant suvaržymus gali padaugėti infekuotųjų.

Remiantis Korėjos ligų kontrolės ir prevencijos centrais, šalyje nustatyti 35 nauji užsikrėtimo atvejai, o bendras jų skaičius pasiekė 10 909. Aštuonias iš 12 ankstesnių dienų Pietų Korėjoje buvo registruojami vienženkliai naujų atvejų skaičiai, o daugelis užsikrėtusiųjų buvo atvykėliai iš kitų šalių.

Iki pirmadienio ryto iš viso buvo nustatyti 85 užsikrėtimo atvejai, siejami su vienu koronavirusine infekcija COVID-19 susirgusiu 29 metų vyru, kuris gegužės pradžioje apsilankė penkiuose klubuose ir baruose Seulo Itevono rajone, tviteryje paskelbė sostinės meras Park Won-soonas (Pak Vonsunas).

Kaip jis sakė vienam radijui, miesto pareigūnai ragina visus, kurie per pastarąsias dvi savaites lankėsi toje miesto dalyje, išsitirti dėl koronaviruso.

Tačiau medikams sunkiai sekasi atsekti „tūkstančius žmonių“, kurie linksminosi Itevono klubuose ir baruose, pareiškė ministras pirmininkas Chung Sye-kyunas (Čung Sjegjunas).

„Dauguma lankytojų nepasiekiami“, – pripažino premjeras, ragindamas visus juos išsitirti.

„Jei delsite net dieną, mūsų kasdienis laikrodis gali sustoti mėnesiui. Prašome tučtuojau susisiekti su artimiausia klinika ar sveikatos centru“, – kalbėjo Chung Sye-kyunas.

Apie naujų užsikrėtimų pliūpsnį pranešta kasdieniam gyvenimui Pietų Korėjoje grįžtant į normalias vėžes: trečiadienį vyriausybė net sušvelnino socialinio atstumo taisykles.

Šalis išgyveno vieną rimčiausių ankstyvų ligos protrūkių už žemyninės Kinijos ribų. Nors Pietų Korėjoje nebuvo įvestas visuotinis karantinas, joje nuo kovo mėnesio galiojo griežti socialinės distancijos reikalavimai.

Dar neseniai atrodė, kad protrūkis šalyje buvo suvaldytas dėl plataus masto „atsek, testuok ir gydyk“ programos, pelniusios pagyrų visame pasaulyje.

Tokios įstaigos kaip muziejai ir bažnyčios vėl atidarytos, o kai kurios profesionalaus sporto lygos, įskaitant beisbolo ir futbolo, pradėjo naujus sezonus. Be to, šią savaitę mokyklos planuoja atverti savo duris.

Redaktorė Rūta Androšiūnaitė

Seulas, gegužės 11 d. (AFP-BNS).

Budas.lt nuotrauka

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo draudžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode