Sprogimas

Kinijos valstybinės žiniasklaida antradienį pranešė apie naujo modelio nešančiose raketos ir naujo erdvėlaivio prototipo sėkmingą paleidimą, šaliai siekiant įkurti nuolatinę kosminę stotį ir pasiųsti astronautų į Mėnulį.

Nauja sunkioji nešančioji raketa „Long March 5B“ 18 val. vietos (13 val. Lietuvos) laiku startavo iš Venčango kosminio centro pietinėje Hainano saloje, sakoma Kinijos kosmoso agentūros pranešime.

Raketa iškėlė pilotuojamo erdvėlaivio prototipą be įgulos. Šis sėkmingai atsiskyrė ir įskriejo į numatytą orbitą, sakoma valstybinės naujienų agentūros „Xinhua“ pranešime.

Tikimasi, kad tokie aparatai kada nors skraidins astronautus į kosminę stotį, kurią Kinija ketina užbaigti statyti iki 2022 metų, o vėliau bus panaudoti pilotuojamiems skrydžiams į Mėnulį.

Erdvėlaivio prototipas, pritaikytas tiek skrydžiams į žemąją orbitą aplink Žemė, tiek tolimoms kosminėms misijos, yra šešiavietis. Ankstesnio modelio Kinijos erdvėlaivis buvo trivietis.

„Per šią misiją bus išbandytos naujo pilotuojamo erdvėlaivio svarbios technologijos, pavyzdžiui, jo įskriejimo į atmosferą valdymas, karščio skydo ir sugrąžinimo technologijos“, – valstybinė naujienų agentūra „Xinhua“ kovą citavo Kinijos kosmoso technologijų akademijoje dirbantį aparato konstruktorių Yang Qingą (Jang Čingą).

Jungtinės Valstijos kol kas yra vienintelė šalis, sugebėjusi nuskraidinti žmonių į Mėnulį.

Tačiau Pekinas daro didelę pažangą šioje srityje, siekdamas prisivyti JAV kosmoso programą. Kinija yra pasiuntusi į kosmosą astronautų, iškėlusi palydovų į orbitas aplink Žemę ir Mėnulį, taip pat nutupdžiusi mėnuleigį iš Žemės nematomoje Mėnulio pusėje.

54 metrų aukščio naujosios raketos pirmasis sėkmingas skrydis taps svarbia paskata Kinijai po ankstesnių „Long March“ modelių nesėkmių kovą ir balandį.

Redaktorius Raimondas Čiuplys

Pekinas, gegužės 5 d. (AFP-BNS).

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo draudžiama

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode