Sprogimas

JAV karinis jūrų laivynas šią savaitę, pirmą kartą per daugiau nei tris dešimtmečius, išsiuntė keturis laivus vykdyti Arkties saugumo operacijų šiauriau Rusijos esančioje Barenco jūroje, pirmadienį pranešė Pentagonas.

Tokio žingsnio imtasi Amerikos pareigūnams pareiškus, jog tokios varžovės kaip Kinija ir Rusija vis dažniau tikrina Vašingtono pasiryžimą gintis, koronaviruso pandemijos metu mesdamos jam iššūkius oro erdvėje ir jūrose.

Keturi JAV ir vienas Britanijos karinis laivas vykdė operacijas vis daugiau strateginės svarbos įgaunančiame Arkties regione, siekiant „užtikrinti laivybos laisvę ir pademonstruoti sklandžią sąjungininkų integraciją“, nurodoma amerikiečių laivyno išplatintame pareiškime.

Tarp JAV laivų buvo trys valdomosiomis raketomis ginkluoti eskadriniai minininkai ir pagalbinis laivas; juos lydėjo Jungtinės Karalystės fregata.

Laivyno teigimu, JAV antvandeniniai laivai Barenco jūros regione neplaukiojo nuo 9-ojo dešimtmečio vidurio, todėl buvo būtina susipažinti su veiklos sąlygomis toje pasaulio dalyje.

„Šiais sudėtingais laikais kaip niekad svarbu palaikyti pastovų operacijų ritmą visame Europos teatre, kartu imantis apdairių priemonių, kad apsaugotume savo pajėgų sveikatą“, – pareiškė viceadmirolė Lisa Franchetti (Liza Franketi).

Pasak karinio jūrų laivyno, Rusija buvo iš anksto perspėta apie pratybas, siekiant išvengti konfrontacijos.

Manevrai Barenco jūroje buvo vykdomi po praėjusią savaitę surengtų JAV karinio laivyno „laivybos laisvės“ operacijų Pietų Kinijos jūroje, netoli mažų salų, į kurias pretenduoja Kinija ir kitos regiono šalys.

„Kinai elgiasi toje pasaulio dalyje šiek tiek labiau provokuojanau“, – pirmadienį pažymėjo JAV gynybos sekretorius Markas Esperis.

Kinijos veiksmai yra „labai agresyvūs ir neatitinka tarptautinių taisyklių, kurių visi turėtume laikytis“, – pridūrė jis.

Pentagono vadovas nurodė, kad Rusijos oro pajėgos pastaruoju metu taip pat daug kartų mėgino tyrinėti JAV oro erdvę Arkties regione ir aplink Aliaską.

Tuo metu Azijoje JAV kariuomenė suaktyvino savo aviacijos, antvandeninių ir povandeninių pajėgų veiklą, siekdama pabrėžti JAV buvimą regione ir surinkti žvalgybos duomenų, sakė M. Esperis.

Redaktorius Raimondas Čiuplys

Vašingtonas, gegužės 5 d. (AFP-BNS).

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo draudžiama

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode