Sprogimas

JAV bendrovės „SpaceX“ daugkartinio naudojimo kosminė krovinių kapsulė „Cargo Dragon“ antradienį sklandžiai nusileido Ramiajame vandenyne, keliomis valandomis anksčiau atsiskyrusi nuo Tarptautinės kosminės stoties, pranešė kompanija.

„Sėkmingas „Dragon“ nusileidimas patvirtintas“, – sakoma „SpaceX“ pranešime.

Išsiskleidus „Dragon“ parašiutams, kapsulė nusileido numatytoje Ramiojo vandenyno vietoje, į pietvakarius nuo Long Bičo miesto Kalifornijoje. Nusileidimo vietoje jos laukė „SpaceX“ išsinuomotas paieškų ir gelbėjimo laivas, nugabensiantis kapsulę į krantą.

Krovininis erdvėlaivis į Žemę pargabeno daugiau kaip 1,8 t krovinių, įskaitant TKS įgulos atliktų svarbių mokslo eksperimentų medžiagą.

Anksčiau antradienį iš Teksaso valstijos mieste Hjustone įsikūrusio NASA skrydžių valdymo centro siunčiamomis komandomis valdoma TKS kibernetinio manipuliatoriaus „Canadarm 2“ 17 m ilgio „ranka“ atitraukė krovinių kapsulę saugiu atstumu nuo orbitinės stoties ir paleido ją skrieti savarankiškai.

Po penkių valandų buvo įjungti kapsulės stabdymo varikliai, ir „Dragon“ pradėjo leistis į Žemės atmosferą.

Šiuo metu „Cargo Dragon“ yra vienintelis aparatas, leidžiantis gabenti krovinius į TKS ir grąžinti juos iš stoties į Žemę.

Kovo 6-ąją į orbitą „SpaceX“ raketos „Falcon 9“ iš Kanaveralo kyšulio Floridoje iškelta kapsulė po trijų dienų sklandžiai susijungė su TKS ir kosmose išbuvo beveik mėnesį.

Ši kapsulė į orbitinę stotį buvo nuskraidinta jau trečiąkart. Anksčiau ji buvo paleista 2017 metų vasarį ir 2018 metų kovą. Šįkart „Cargo Dragon“ nugabeno į TKS daugiau kaip dvi tonas atsargų, įskaitant maisto produktus, įrangą ir medžiagą dešimtims mokslo ekspertimentų.

Planuojama, kad ketvirtadienį iš Rusijos naudojamo Baikonuro kosmodromo Kazachstane startuos pilotuojamas erdvėlaivis „Sojuz MS-16“, kurio įgulą sudarys rusų kosmonautai Anatolijus Ivanišinas ir Ivanas Vagneris, taip pat NASA astronautas Chrisas Cassidy (Krisas Kesidis).

Šiuo metu TKS įgulą sudaro Rusijos kosmonautas Olegas Skripočka ir amerikiečiai Andrew Morganas (Endrius Morganas) bei Jessica Meir (Džesika Meir). Planuojama, kad jie į Žemę grįš balandžio 17 dieną.

Redaktorius Raimondas Čiuplys

Vašingtonas, balandžio 8 d. („Interfax“-BNS).

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo draudžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode