Parama dėkojame




Sprogimas

Naujoje Rūtos Vanagaitės ir Christopho Dieckmanno knygoje – nepatogūs klausimai apie Holokaustą Lietuvoje

Rugsėjo 23-oji – Holokausto aukų Lietuvoje atminimo diena. Šiandien, minint šią skaudžią Lietuvos istorijai dieną, į knygynus iškeliauja Rūtos Vanagaitės ir Christopho Dieckmano naujausia knyga apie Holokaustą mūsų šalyje – „Kaip tai įvyko?“. Knyga remiasi dvejus metus trukusiais rašytojos pokalbiais su vokiečiu istoriku Ch. Dieckmannu, kuris pasaulyje laikomas vienu rimčiausių Holokausto tyrinėtojų Lietuvoje.

Nors ką tik pasirodžiusi lietuviškai, knyga „Kaip tai įvyko?“ jau sulaukė teigiamo Lietuvos ir užsienio istorikų ir autoritetingų visuomenės veikėjų įvertinimo, o beveik visas pirmasis jos tiražas buvo išparduotas internetu. Knygai pratarmę parašė Nobelio premijos laureatė Svetlana Aleksijevič, tarptautinio garso istorikai Timothy Snyder, Yehuda Bauer bei eseistas, poetas Tomas Venclova.

Knygoje „Kaip tai įvyko?“ Christoph Dieckmannišsamiai, remdamasis daugybe vokiečių, lietuvių, rusų, žydų dokumentų ir istorinių šaltinių, atskleidžia Holokausto Lietuvoje kontekstą, priežastis, eigą ir dalyvius. Ši knyga, parašyta patrauklia dviejų žmonių dialogo forma, yra prieinama ir suprantama kiekvienam skaitytojui.

„Labai džiaugiuosi, kad mūsų knyga atsiras knygynuose. Atviras dialogas padės geriau suprasti mūsų bendrą istoriją ir peržengti supaprastintų mitų ribas“, - sako Ch. Dieckmannas.Pasak knygosbendraautorės R. Vanagaitės, šiojeknygojeužduotiklausimaiapieHolokaustąLietuvojesulauksaiškių, išsamiųirdažnailabainetikėtų, smerktivengiančių, bet visgi –nepatogiųatsakymų.

Tai – jau antroji R. Vanagaitės knyga apie Holokaustą Lietuvoje. Prieš penkerius metus išleista knyga „Mūsiškiai“ (leidykla „Alma littera”) sulaukė milžiniško susidomėjimo Lietuvoje, taip pat buvo išleista Lenkijoje, Izraelyje, JAV, Rusijoje ir netrukus pasirodys Japonijos knygynuose. Knyga„Kaip tai įvyko?“ 2021 metų pavasarį taip pat bus išleista JAV (leidykla „Rowman&Littlefield”).

Nuotraukos (Fotografas: D. Umbrasas/LRT):

Knygos „Kaip tai ivyko pristatymas“

1. Knygos „Kaip tai įvyko?“ autoriai Christophas Dieckmannas ir Rūta Vanagaitė su Izraelio ambasadoriumi Lietuvoje Yossi Levy.

2. Rašytojas Tomas Venclova drauge su knygos „Kaip tai įvyko?“ autoriais – Christophu Dieckmannu ir Rūta Vanagaite.

3. Knygos „Kaip tai įvyko?“ viršelis.

K20-01

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode