Sprogimas

El. parašas – ką turėtumėte žinoti

Elektroninis parašas – tai galimybė teisiškai pasirašyti įpareigojančias sutartis internetu, nespausdinant popieriaus ir neimant į rankas rašiklio. Šis būdas yra kur kas patogesnis už tradicinį pasirašymą, kadangi sutaupo tiek laiką, tiek pašto išlaidas. Turint elektronį parašą dokumentus pasirašyti galite nuotoliniu būdu, todėl gavėjo buvimo vieta tampa nesvarbi, o pasirašyti dokumentai gaunami vos per kelias akimirkas.

Skirtumai tarp skaitmeninio ir elektroninio parašo

Skaitmeninis parašas, dar vadinamas „dokumento antspaudavimu“, nėra parašas teisine prasme. Jei pasirašote skaitmeniniu parašu ir kyla ginčas, jūs galite įrodyti, kad: (1) niekas nepakeitė originalaus dokumento ir (2) jūsų pateiktas dokumentas nėra suklastotas. Tai tarsi piršto atspaudas, kuris yra unikalus tam dokumentui. Kaip ir mūsų pačių pirštų atspaudai, joks kitas dokumentas negali turėti tokio pat skaitmeninio parašo.

Tuo tarpu elektroninis parašas yra teisiškai galiojanti, Lietuvos Respublikos įstatymais reglamentuota priemonė juridinio arba fizinio asmens pasirašymui bei elektroninei atpažinčiai. Elektroniniu parašu pasirašyti dokumentai turi tokią pačią juridinę galią kaip ir tradiciniu būdu (ranka) pasirašyti popieriniai dokumentai.

Mobilus elektroninis parašas

Mobilus elektroninis parašas yra saugaus elektroninio parašo rūšis, kai pasirašymas (informacijos užkodavimas) įvyksta mobiliojo ryšio SIM kortelėje. Mobilieji operatoriai užtikrina, kad šis pasirašymo būdas yra ne tik saugus, bet ir greitas bei paprastas. Taip pat naudojant mobilųjį elektroninį parašą nekyla problemų dėl jo nesuderinamumo su kompiuterio operacine sistema, kaip dažnai pasitaiko naudojant USB rakte ar lustinėse kortelėse esančius elektroninius parašus.

Kaip įsigyti mobilųjį elektroninį parašą?

Neturintiems elektroninio parašo rekomenduojame jį užsisakyti iš savo mobiliojo ryšio operatoriaus (Telia, Tele-2, Bitė ir kt.). Mobiliojo elektroninio parašo privalumai yra greitas ir dažniausiai nemokamas paslaugos užsakymas bei saugus ir paprastas naudojimas. Esame įsitikinę, pradėję naudoti mobilųjį elektroninį parašą labai greitai pajusite jo naudą – patogumą, greitį, universalumą.

Kokie yra elektroninio parašo pranašumai?

Įmonėms ir toliau judant prie skaitmeninės transformacijos ir automatizavimo, elektroniniai parašai tampa verslo būtinybe ir įprastų parašų pakaitalu. Štai keli elektroninio parašo pranašumai:

1. Nenaudojamas popierius: el. parašas padeda sumažinti popieriaus naudojimą, taip prisidėdamas prie aplinkosaugos.

2. Didesnis lankstumas: galite pasirašyti iš bet kur ir bet kada, todėl tampa lengviau užsiimti verslu keliaujantiems asmenims.

4. Sumažintos klaidos ir rizika – pažangūs saugumo ir skaitmeninio autentifikavimo metodai sumažina riziką, o formos gali būti iš anksto užpildytos, todėl išvengiama žmogiškųjų klaidų. Elektroniniai parašai taip pat suteikia audito seką, kuri padeda užtikrinti atitiktį.

5. Padidėjęs efektyvumas – patvirtinimo darbo eiga automatizuota, todėl dokumentų savininkai gali aiškiai matyti, kas ir kada pasirašė, o supaprastintas procesas padidina darbuotojų produktyvumą. Elektroninio parašo programinė įranga dažnai turi prietaisų skydelio įrankį, leidžiantį lengvai sekti, kurie dokumentai laukia pasirašyti, ir pagreitinti procesus, kurie anksčiau galėjo užtrukti kelias savaites. Programinė įranga taip pat saugo pasirašytus dokumentus, todėl juos lengviau rasti.

Priešingai nei žmonės galvoja apie elektroninius parašus internete, realybė yra tokia, kad jų teisinis poveikis yra lygiavertis arba didesnis nei ranka rašyto parašo, nes pastarąjį galima lengvai padirbti. Jie taip pat tampa vis populiaresni dėl jų naudojimo paprastumo. Jie pagreitina bet kokį procesą, kuriam reikalingas patvirtinimas, išvengia bet kokių išlaidų, susijusių su dokumentų spausdinimu, keliavimu ir siuntimu, be to, jie palaikomi daugelyje pasaulio šalių.

22-128c

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode