Sprogimas

Pirmasis visoje Lietuvoje iškritęs sniegas – vėlyvas, sako meteorologas

sniegasLapkričio pabaigoje, antradienį visoje Lietuvoje iškritęs pirmasis sniegas yra vėlyvas, lyginant su ankstesniais metais, sako Lietuvos hidrometeorologijos tarnybos (LHMT) atstovas Gytis Valaika.

„Toks visoje Lietuvoje pirmas sniegas tikrai yra vėlyvas. Tiesa, pats pirmasis sniegas prieš kurį laiką dar šį mėnesį buvo pasirodęs Utenoje, Visagine. Tai formaliai pirmasis vietas tose vietose buvo, bet daugeliui žmonių tas pirmasis sniegas yra šiandien“, – BNS teigė meteorologas.

Pasak jo, ir dalyje Lietuvos kiek anksčiau iškritęs sniegas gali būti laikomas vėlyvu: „Įprastai jis turėtų būti spalio ir lapkričio sandūroje.“

„Iš vienų metų kažkokių išvadų negalima daryti, taip jau tiesiog būna. Tai nieko nepasako: nei apie klimato kaitą, nei apie kažkokius pokyčius. (...) Skirtingais metais labai skiriasi datos“, – aiškino G. Valaika.

Jo teigimu, Lietuvą padengęs balto sniego sluoksnis jau ėmė tirpti.

„Temperatūrų skirtumas šiuo metu yra nemažas – fiksuojami temperatūros kontrastai: pajūryje yra šeši–septyni laipsniai šilumos, o šiaurės rytiniuose du–trys laipsniai šalčio. Dešimt laipsnių skirtumas nėra mažas, bet normalus tokiam metų laikui“, – tvirtino meteorologas.

LHMT atstovo teigimu, būtent rytiniuose rajonuose sniegas ir išsilaikys ilgiausiai.

„Daugiausiai sniego susikaupė rytiniuose šalies rajonuose – apie Vilnių, Ukmergę, Panevėžį, Biržus, Rokiškį. Čia yra apie tris centimetrus sniego. Visoje Lietuvoje pasnigo, bet pajūryje jis jau spėjo ir ištirpti. (...) Šiluma jau plinta į rytinę dalį, tai sniegas ilgiausiai ir užsilaikys rytiniuose rajonuose – iki vakaro ar kiek ilgiau“, – sakė G. Valaika.

„Čia toks trumpalaikis sniegas, neužsilaikys per daug. Tuos, kurie laukia žiemos, galiu nudžiuginti – šeštadienį vėl sniego sulauksime“, – pridūrė jis.

Policijos departamentas BNS informavo, kad nuo vidurnakčio iki dešimtos ryto policijai pranešta apie 25 eismo įvykius – 19 daugiau nei pirmadienį tuo pačiu metu.


BNS nuotrauka
Informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo neleidžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode